Jak vypadá budoucnost zlata?

Než pochopíme, zda je něco dobrou investicí, musíme nejprve definovat, co dělá investici "dobrou". Ještě lépe by bylo začít tím, že popíšeme, jak by mohla vypadat ideální investice, a pak ji porovnáme se zlatem. Domníváme se, že ideální investice je taková, která má dobrou výkonnost v dlouhodobém horizontu a zároveň zůstává likvidní v krátkodobém horizontu. Ideální investice má dlouhou historii úspěchů s jasnými vyhlídkami do budoucna. 

Ideální investice má dobrý poměr rizika a výnosu, což znamená, že riziko výrazné ztráty je nízké, zatímco sklon k ziskům je vysoký. Náklady na vlastnictví ideální investice jsou zanedbatelné, zatímco přínosy z vlastnictví ideální investice jsou značné. Ačkoli ideální investice neexistuje, zlato má k ideální investici pro dnešní svět nejblíže. 

V dlouhodobém horizontu zlata

Zlato má za sebou dlouhou historii úspěchů, a to po tisíce let. Zlato zažilo všechny ekonomické a geopolitické bouře, které existují, a přineslo svým majitelům neporušené bohatství. Totéž nemůže říci mnoho jiných aktiv (pokud vůbec nějaké). Ať už se jednalo o hospodářskou depresi, recesi, stagflaci nebo válku, zlato dokázalo účinně zachovat a zvětšit své bohatství i v těch nejtěžších dobách. Pokud se podíváme na kratší období, například stovky let, zlato si vedlo podobně. 

 

Můj pradědeček v roce 1918 zakoupil část zlata, které se v průběhu let předávalo a dodnes zůstává v rodině. Toto zlato bylo po většinu svého života uloženo v kovové bezpečnostní schránce, a to během španělské chřipky, první a druhé světové války, Velké hospodářské krize, inflace, stagflace 70. let, Velké recese i nedávné pandemie. Navzdory těmto potížím je hodnota kusu tohoto zlata v dolarovém vyjádření téměř o 10 000 % vyšší.   

 

Navzdory tomu, že má zlato dlouhodobě dobrou výkonnost, je dostatečně likvidní, aby mohlo být kdykoli na své cestě převedeno zpět na místní měnu. V případě mého pradědečka šlo o nákup amerických zlatých mincí historického významu, které přežily i období vládních konfiskací, jež začalo v 60. letech 20. století. Ačkoli se zlato svého času používalo v běžném oběhu jako mince, zachovalo si svou kupní sílu i poté, co bylo vyřazeno z oficiálního amerického oběhu. V každém okamžiku mohly být tyto mince prodány za tehdejší hodnotu v dolarech, aby uspokojily aktuální potřeby. 

 

Samotný obsah zlata má v dnešních dolarech o 10 000 % vyšší hodnotu, než když je kupoval. Pokud připustíme numismatickou hodnotu těchto mincí, mají hodnotu o 22 000 % vyšší než v roce 1918. 

 

 

Vyhlídky do budoucna 

Historická výkonnost sama o sobě nezaručuje, že by zlato bylo dobrou investicí i dnes. Potřebujeme také rozumné očekávání, že se zlatu bude dařit i v budoucnu. Pokud se podíváme 52 let zpět, do srpna 1971, kdy prezident Nixon oddělil dolar od zlata, zlato od té doby dosahuje průměrné hodnoty 7,8 % ročně. Pokud se podíváme 20 let zpět, zlato v dolarovém vyjádření dosahuje v průměru 8,65 % ročně, což značně přesahuje inflaci a většinu spořících a termínovaných vkladů.

 Na základě těchto čísel lze říci, že zlato dlouhodobě dosahuje v průměru přibližně 8 % ročně. 

 

Za posledních 10 let však zlato v dolarovém vyjádření dosahovalo v průměru pouze 4,04 % ročně. To znamená, že zlato by mělo v příštích 10 letech překonat výkonnost, jen aby se vrátilo ke svému dlouhodobému průměru 8 % ročně. Pro příštích 10 let bude potřeba průměrně 12 % ročně, jen aby zlato dosáhlo "průměrné" výkonnosti.   

 

V dnešním prostředí není 12 % nic, co by stálo za to. Zlato již začalo dosahovat lepších výsledků, když dnes oproti stavu před rokem vzrostlo o 16 %. Nastavení zlata je příznivé ve srovnání s nastavením ostatních investic. Pohled na akciový trh například ukazuje, že budeme potřebovat 10 let nedostatečné výkonnosti, aby se akcie vrátily ke svým dlouhodobým průměrným výnosům. Nedávný článek zdůrazňuje názor, že akcie by měly v budoucnu dosahovat průměrného ročního výnosu 2 %. Nedávno Federální rezervní systém oznámil další zvyšování úrokových sazeb, což může způsobit chaos v cenách dluhopisů. A hodnota komerčních nemovitostí v mnoha regionech země prudce klesá, přičemž trh s bydlením je do budoucna stejně náročný. 

Na pozadí této nedostatečné výkonnosti alternativ se rozumný 12% průměr pro zlato jeví jako jedna z nejlepších vyhlídek pro příštích několik let. 

 

Rizika, odměny, daně a poplatky 

Profil rizika a výnosu zlata se zdá být lepší než mnoho alternativ, které jsou dnes k dispozici. „All In Sustaining Costs“ (AISC) jsou důležitou metrikou při hodnocení rizik investice do zlata. Náklady na těžbu zlata v minulosti vytvářely implicitní spodní hranici ceny zlata, což omezovalo riziko poklesu. V poslední době tyto náklady rostou. Podle Steva St. Angela ze SRSROCCO Report, který je zasvěceným pracovníkem v tomto odvětví, dosáhly AISC u největšího těžaře zlata (Newmont) v poslední době téměř 1 800 USD za unci. Vzhledem k tomu, že se v nadcházejících měsících očekává růst nákladů na energie, bude to i nadále vyvíjet tlak na růst spodní hranice pod cenami zlata. Rostoucí podlaha znamená nižší riziko. Pod cenami akcií nebo nemovitostí žádná taková podlaha neexistuje. 

Se zlatem nejsou spojeny žádné požadavky na roční výkaznictví, průběžné daně ani poplatky spojené s jeho vlastnictvím či pro koupi. 

 

Zlato zakoupené mým pradědečkem bylo od roku 1918 drženo v soukromém vlastnictví, přičemž po dobu 105 let nebyly účtovány žádné daně, poplatky ani požadavky na vykazování – pouze se zvyšovala jeho hodnota (v dolarech). U jiných investic mohou někdy průběžné poplatky a daně pohltit většinu zisků. Některé z poplatků u jiných investic představují náklady na dodržování předpisů v souvislosti s požadavky na vykazování. V případě vlastnictví zlata žádné takové poplatky ani požadavky na vykazování neexistují. Zloději nemohou ukrást to, o čem nevědí, že existuje. Do zlata se také nelze elektronicky nabourat nebo ho ukrást prostřednictvím krádeže identity. 

 

Podtrženo a sečteno 

Existuje nespočet dalších důvodů, proč je zlato nejen dobrou, ale i včasnou investicí. Tomuto tématu se budeme dále věnovat v dalších článcích. Nikdy není špatný čas na dobrou investici. O zlatě to dnes rozhodně platí.