Americké akcie opět rostou na ceně

Pražská burza ukončila týden s významným růstem, přičemž index PX se vrátil nad hranici 1300 bodů při podprůměrné likviditě. Stejný trend se projevil i na evropských akciových trzích, které rovněž zaznamenaly silný růst. V první polovině dne hrála klíčovou roli pozitivní nálada vyvolaná posunutím US dluhového stropu o další 2 roky, kterou schválil Senát a nyní míří ke schválení prezidentem Bidenem.

Tento posun byl považován za formální záležitost a zabránil obavám o možnou recesi v USA, která by mohla negativně ovlivnit globální trhy. Investoři se v reakci na tuto situaci mohou relativně klidně vrátit do různých aktivních tříd.

Trhy také vyhodnotily včerejší výrazný pokles inflace v eurozóně, který činil 6,1 %. Šéfka ECB Christine Lagardeová však zdůraznila, že i přes tento pokles je inflace stále vysoká a bude třeba pokračovat v cyklu zvyšování sazeb, dokud nebude dosaženo cíle dlouhodobého růstu cen na úrovni 2 %.

Pozitivní vliv na trhy měly také statistiky z amerického trhu práce, které naznačují, že největší ekonomika světa je i přes zvýšenou inflaci ve velmi dobré kondici. Tato situace má pozitivní dopad i na globální úrovni.

Americké trhy rostly během dopoledního obchodování v souladu s výše popsaným vývojem.

V první polovině dne eurodolar očekával klíčovou zprávu o vývoji pracovního trhu v USA. Data výrazně předčila očekávání, což se projevilo v odpoledním posílení amerického dolaru.

Koruna odpoledne posílila vůči euru a vůči dolaru se pohybovala poblíž včerejšího závěru.

Cena ropy dnes pokračovala ve svém růstu, a to i díky odvrácení hrozby platební neschopnosti v USA. Růst cen ropy byl podpořen také pozitivními zprávami z amerického makroekonomického prostředí.